top of page

Çalışma Alanlarımız

Taşınmaz Edinimi Yoluyla Vatandaşlık Kazanımı:

​

  • Bu konuda dayanak, ilgili yönetmeliÄŸin 20/b maddesidir.

  • 12 Ocak 2017-18 AÄŸustos 2018 tarihleri arasında alınan bir gayrımenkul ise 1 milyon dolar ve üstü deÄŸerde olması, 19 AÄŸustos 2019’dan sonra alınmış ise 250 bin dolar üstü olması gerekiyor. 2017 öncesi satın alınmış taşınmazlar ise kapsam dışıdır, baÅŸvuru ÅŸartını saÄŸlamamaktadır.

  • Suriye vatandaşı kiÅŸiler, ÅŸahısları adına taşınmaz edinemediklerinden bu yolla vatandaÅŸlık baÅŸvurusu yapamıyor.

  • Taşınmaz ÅŸahıs adına olmalıdır. Åžahıs dışında eÅŸi, çocuÄŸu veya ÅŸirketi üzerine olamaz.

  • Taşınmazın niteliÄŸi farketmemektedir. Konut, arsa, tarla, bahçe olabilir. Ancak tarım arazisi için proje sunma taahhüdüÅŸartı mevcuttur.

  • Hisseli taşınmaz söz konusuysa, resmi senede diÄŸer hissedarların ön alım hakkını bildiÄŸi ibaresi eklenmelidir.

  • Birden fazla taşınmaz edinimi ile 250 bin ya da 1 milyon dolar miktarını ulaÅŸmak da mümkün, tek taşınmaz zorunluluÄŸu yok. Bu ÅŸekilde baÅŸvurmak isteyen yabancılara kolaylık saÄŸlanmıştır.

  • Taşınmaz deÄŸerleme raporu, gayrimenkul deÄŸerleme ÅŸirketlerinden alınmaktadır. Bu ÅŸirketler, taşınmazın ederini hesaplar. Rapor 3 ay geçerli olmaktadır. Fiilen bitmemiÅŸ inÅŸaatsa, raporda bitmiÅŸ halinin deÄŸeri hesaplanır. EÄŸer satış, düÅŸük bedelden yapılmışsa ve raporda daha yüksek bir rakam çıkarsa, bu raporun tapu harcı yönünden bir baÄŸlayıcılığı yoktur.

  • TOKÄ° gibi kamudan alınan taşınmazlar için onaylı banka dekontu ya da resmi yazı gerekiyor. 15 Ekim 2018 öncesi taşınmazlarda ise dekont ibrazı zorunlu deÄŸildir.

  • Söz konusu taşınmaz yabancı bir kiÅŸiye kayıtlı olamaz, yani taşınmazı satacak kiÅŸi Türk vatandaşı olmalıdır. Alıcının eÅŸi ve çocukları da gayrımenkulu satan konumunda olamaz. Ayrıca bu taşınmaz, 12 Ocak 2017’den sonra bir ÅŸekilde kendi, eÅŸi ve çocukları tarafından devredilmiÅŸ de olamaz, yani al-sat yoluna gidilemez. Ancak yabancı 12 Ocak 2017’den sonra bir Türk vatandaşına satmışsa, baÅŸka bir yabancı bu taşınmazı alıp baÅŸvurabilmektedir.

  • Ä°potekli satışta, satış bedelinden kredi tutarı düÅŸüldükten sonraki miktar esas alınıyor.

  • Vekaletli iÅŸlemlerde yetki için vekaletnamede özel yetki olması, ayrıntılı ÅŸekilde baÅŸvuru iÅŸlemleri yazılması gerekmektedir.

  • 3 yıllık ÅŸerh düÅŸüldükten sonra uygunluk belgesi çıkmazsa taahhüt terkin edilir. Åžerh süresince baÅŸka ÅŸerhler ve hak tesisleri elbette mümkündür.

  •  

VatandaÅŸlık BaÅŸvuru Süreci ile Bazı Prosedürler

            0.         Aile kapsamında vatandaÅŸlığa baÅŸvuruluyorsa, iki tarafın (anne ve babanın) da vekaleti gerekmektedir, gayrımenkulu erkek eÅŸ alıyorsa sadece bu kiÅŸinin vekaleti yetmemektedir. 18 yaşından küçük çocuklar için yine anne ve babanın vekaleti gerekiyor.EÄŸer birinden vekalet alınmamışsa, o taraftan çocuklar için muvafakatname gerekmektedir.Çoklu eÅŸ konusunda herhangi bir engelleyici hüküm de bulunmamaktadır, birden fazla eÅŸi olan kiÅŸi, aile kapsamında bu eÅŸleri için vatandaÅŸlığa baÅŸvurabilmektedir. Aynı doÄŸrultuda, 18 yaşından küçük çocuklar için bir sayı sınırlaması bulunmamaktadır.

            0.         Gayrımenkul kazanımını gerçekleÅŸtiren kiÅŸi için Göç Ä°daresi’nden oturma izni alınması gerekmektedir. Ailenin diÄŸer fertleri için böyle bir ÅŸart yoktur. KiÅŸi, özel bir baÅŸvuru yoluyla vatandaÅŸlık baÅŸvurusu için oturma izni alması gerekecektir.

 

            0.         KiÅŸiden bu baÅŸvuruya iliÅŸkin özel vekaletnamenin kapsamlı ÅŸekilde noter tarafından düzenlenmesinden sonra, satın alınan gayrımenkul için 3 yıl satılmayacağına dair ÅŸerh, ilgili tapu müdürlüÄŸünde iÅŸlenir. Akabinde Çevre ve Åžehircilik Bakanlığı’ndan gayrımenkule dair Uygunluk Belgesi temin edilir. Ardından gerekli oturma izni kısa sürede çıkarılır ve vatandaÅŸlığa baÅŸvuruya hazır hale gelinir.

 

            0.         Öngörülen toplam süre, evrakların vatandaÅŸlık baÅŸvurusuna hazır edilmesine kadar yaklaşık 45 gün olup, baÅŸvurunun sonuçlanıp ilgili bakanlıktan dönmesi yaklaşık 5 ay sürmektedir. Elbette bu süre, ilgili devlet kurumlarının iÅŸleyiÅŸ düzenine göre deÄŸiÅŸkenlik gösterebilmektedir.

 

            0.         Tüm bu süreçte özel yetkili avukat, baÅŸvurucunun kendisi hazır bulunmadan, evrakların eksiksiz temin edilmesi halinde başından sonuna yürütebilmektedir. Hatta oturma izni baÅŸvurusunda da, vatandaÅŸlık baÅŸvurusunda da kiÅŸinin hazır bulunmasına gerek yoktur.

 

            0.         EÄŸer kiÅŸinin süreç öncesi mevcut oturma izni varsa, sadece baÅŸvurucu için geçiÅŸ ikamet izni alınması gerekmektedir. Online baÅŸvuru sonrasında randevu günü beklenmeden, ilgili bürodan aynı gün içerisinde vatandaÅŸlık baÅŸvurusuna özel ikamet izni alınmaktadır.

 

            0.         Süreç özet olarak ÅŸu ÅŸekilde iÅŸliyor: Vekaletname çıkartılır, gayrımenkul alınır, tapuda 3 yıllık ÅŸerh koyulur, ödeme dekontu sunulur, SPK onaylı eksper raporu alınır, uygunluk belgesi temin edilir, yabancı dildeki tüm evraklar tercüme edilir, oturma izni baÅŸvurusu yapılır, oturma izni alınır ve ertesi gün vatandaÅŸlığa baÅŸvuru yapılır.

 

            0.         VatandaÅŸlık baÅŸvurusu iÅŸlemleri, biz uzman avukatlar marifetiyle takip edilerek baÅŸarıyla sonuçlandırılmaktadır. Konuyla ilgili tüm sorularınız ve düÅŸünceleriniz için iletiÅŸime geçebilirsiniz.

bottom of page